Élmények

Látogassa meg a hévízi tófürdőt, és adja át magát kellemes gyógyhatásainak is!

A Hévízi tó különleges melegvíz-forrásával Európa szerte híres, nem csak látványos és kellemes ugyanis, hanem a víz gyógyászati hatásai is ismeretesek.
A tó felszíne 4,44 hektár. Azonban különlegességét vizének minősége adja. A forrásbarlangból másodpercenként 410 liter 40 C°-os víz tör a felszínre. Ennek a vízhozamnak köszönhetően a tó vize 72 óra alatt teljesen kicserélődik, ezáltal folyamatosan tiszta marad. A tó vízének hőmérséklete nyáron 36 fok, és télen sem süllyed 24 fok alá, így egész évben kellemes a vízi élményt nyújt minden korosztálynak.

Fokozottan védett a forrásbarlang és a tó is. A hévízi tó eredete ugyanis a Balaton környéki bazalthegyek kialakulásának idejére nyúlik vissza. A Hévízi tó geológiai ritkaság is, ugyanis: ellentétben a világ többi melegvizes tavával, melyek általában vulkanikus eredetű agyag- vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi tőzegmedrű forrástó.
Nálunk töltött nyaralása idején mindenképp szánjon egy félnapot / napot a melegvízű Hévizi tóra!

Andalogjon, sétáljon A hévízi Shulhof sétányon nosztalgikus, romantikus hangulatban!

A Schulhof Vilmos sétány, mely a Hévízi Tó bejáratához vezet, mediterrán mikroklímájával és a kora tavasztól késő őszig nyíló színpompás virágaival, egzotikus örökzöldekkel üde és kellemes hangulatot áraszt.

A sétány mellett sorakozó platánfasor és azok a koros fák, melyet a platánokkal egyidejűleg ültettek – a kőris, a mocsárciprus, a kínai ősfenyő – pedig az élet lüktetését tükrözik.

E fákkal árnyékolt, padokkal körülvett sétány egyik oldalán találjuk a Szent András Reumakórház történelmi épületeit. Az 1870-es években épült házakat az 1900-as évek elején alakították mai formájukra. Mindegyik háznak meg van a maga külön története. A sétány hangulatát köztéri alkotások sora teszi teljessé.

Tekintse meg az Árpád-kori Szent Magdolna templomot Egregyen!

Az egregyi templomot Hévíz gyógyászati központjától 2500 méterre találja, a karmacsi-hévízi dombhát keleti lejtőjén. A tájba helyezett, magyar falusi román kistemplomok egyik szép példájaként áll helyén.

A templom az első pillantásra feltűnően szép arányaival, nemes egyszerűségével, a pannon tájba való harmonikus beilleszkedésével kelti fel a figyelmet. A szép megjelenéssel összhangban állnak a célszerű, hosszú időre szóló építkezés mesterségbeli fogásai.

Építésének ideje nem ismeretes, első, 1341. évi okleveles említésénél jóval korábban készülhetett.
A templom a környéken nagy mennyiségben fellelhető pannon homokkőből készült.

Épülettömbje hosszanti elrendezésű, hármas tagolású. Nyugaton áll a magas torony, hozzá kelet felé az alacsonyabb és szélesebb hajó, a hajóhoz pedig az alacsonyabb és keskenyebb szentély kapcsolódik. A templom művészileg legszebb része a torony, amelyet nyolcszögű, úgynevezett “csörlős sisak” fed le. Barokk átalakítása 1731-ben történt, s később többször is renoválták. Az Árpád-kori falusi kistemplomok legfejlettebb típusát mutató, s az egyik legszebb műemlékként számon tartott egregyi templomot az 1964-65-ös renoválást követően korhű berendezési tárgyakkal látták el, s ezáltal ma eredeti hangulatában tekinthetik meg a látogatók.

A Balaton fölé magasodik Sümeg vára! Látogassa meg, és élje át hangulatát, történelmi falainak üzeneteit!

Sümeg vára a Balaton-felvidék nyugati részén, a környező tájegységből kiemelkedő magányos hegycsúcs tetején található. Kellemes séta vezet fel a hegyre. A háromosztatú erődítmény magja az 1260-as években épült öregtorony alsó szintje. A fellegvár falai egy évszázaddal később készültek el, majd a 15. század folyamán a vár előtti fennsíkot is erős, magas védőfallal vették körül. A várban gyakorta szerveznek korhű programokat, kézműves játékokat, így Ön is visszacsöppenhet a vár szellemiségébe.

Szigligeti vár – csodás kilátás a Balatonra az egykori vulkán tetejéről

A Balaton-felvidéken, Szigliget falu mellett, a Balaton egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján emelkedik a Szigligeti vár romja.

A várból csodás látvány tárul Ön elé, messzire ellátni a Balaton partján.

A szabadság élménye, a páratlan látvány, a friss levegőn tett hegyi séta egy egész napos programot is kínálhat.

Várja Önt Magyarország 3. legnagyobb kastélya, a barokk Festetics Kastély!

A ma múzeumként és rendezvény-központként működő keszthelyi Festetics-kastély Magyarország egyik leglátogatottabb kastélya.
Építését még Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Az egyemeletes, 34 helyiséges barokk kastélyt a 18. és 19. században többször átépítették, bővítették. 
A kastély parkja természetvédelmi terület. Az épületet franciakert veszi körül, mögötte angolpark húzódik. Több száz éves fák, színes virágágyások, szökőkutak, szobrok – köztük Festetics (I.) György egész alakos bronzszobra –, a kerti tó és az oroszlános kút építménye gazdagítja.

A kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épület.

Keszthely belvárosában 7 egyedülálló múzeum várja az érdeklődőket:

1. Csigaparlament,
2. Népviseletes Babamúzeum,
3. Történelmi panoptikum,
4. Vidor Játékmúzeum,
5. Matulárium,
6. Horrárium és Kínzómúzeum,
7. Középkori Erotikus Panoptikum

Látogassa Ön is végig a múzeumokat, kiállításokat, és szerezzen maradandó élményeket útja során!